Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Σχόλιο για την εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη

Αναγκάζομαι να κάνω ένα σχόλιο σε ένα επιμέρους σημείο, γιατί ακούστηκε και στην εκδήλωση για το χρέος στην πλατεία της Ν. Σμύρνης από τον Ε. Τσακαλώτο και νομίζω ότι είναι κακή παράφραση που αλλάζει όλο το νόημα του. Αφορά το ''παλιό'' όπως ανέφερε σύνθημα ''απέχω, απέχεις, απέχει, απέχουμε, απέχετε, αποφασίζουν''.
Η διατύπωσή του από τον ομιλητή της εκδήλωσης μπορεί να κρύβει μια αγωνία εκλογικής επιβίωσης και μπρος σε αυτήν φαίνετε ότι μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε και όπως θέλουμε και λογαριασμό δεν δίνουμε ! Όταν παραφράζουμε την συγκεκριμένη αναφορά και με τον συγκεκριμένο τρόπο μου θυμίζουν κάτι διαφημιστές που προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους (να πουλήσει το διαφημιζόμενο είδος) κάνουν ότι κωλοτούμπα θέλουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό νομίζω έκανε ο πανεπιστημιακός Ε. Τσακαλώτος και ξαναδιατυπώνεται σε αυτό το μειλ.

Συγκεκριμένα :
Το σύνθημα είναι : ''συμμετέχω, συμμετέχεις, συμμετέχει, συμμετέχουμε, συμμετέχουν, κερδίζουν''. Διατύπωθηκε τον Μάη του '68 και ήταν ένα σύνθημα - άποψη του κινήματος της εποχής στις προσπάθειες διαχείρισης των σφοδρών κινηματικών, ταξικών συγκρούσεων στην Δυτική Ευρώπη την περίοδο εκείνη από την αστική τάξη.
Ανάλογη κατάσταση εμφανίστηκε και στην Ελλάδα - φυσικά 10-15 χρόνια αργότερα - όπου προκύπτει με μια έννοια σε αντιστοίχηση με τον Μάη του 68, το κίνημα των φοιτητικών (μόνο) καταλήψεων στα παν/μια το '79 ενάντια στο νόμο 815.
Η απάντηση της αστικής τάξης μέσω του σοσιαλδημοκρατικού τότε ΠΑΣΟΚ ήρθε λίγο αργότερα, το 1982 με το νόμο πλαίσιο γα τα ΑΕΙ, τον Ν.1268, όπου εμφανίζεται Ως ΒΑΣΙΚΌ στοιχείο του, η έννοια της συνδιοίκησης στα ΑΕΙ (της συμμετοχής δηλαδή των φοιτητών μέσω εκπροσώπων τους, στην Διοίκηση των σχολών).
Την κύρια αντιπαράθεση στον Ν. 1268 / 82 έκαναν τότε οι πρωτοεμφανιζόμενες Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών και σε πλήρη αντιπαράθεση με την Πανσπουδαστική και τον τότε Ρήγα Φεραίο (σπουδάζουσα του ΚΚΕ εσωτερικού) σε βασικά του στοιχεία όπως η εξειδίκευση και η συνδιοίκηση, επαναφέροντας στην Ελλάδα πλέον το σύνθημα με την μορφή : ''συμμετέχω, συμμετέχεις, συμμετέχει, συμμετέχουμε, συμμετέχουν, αποφασίζουν''.

Από που προκύπτει το ''παλιό'' όπως αναφέρθηκε σύνθημα ''απέχω, απέχεις, απέχει, απέχουμε, απέχετε, αποφασίζουν'' και μάλιστα όταν το αρχικό σύνθημα έχει λογική ενάντια στην συνδιαχείριση, μόνο η πολιτική - εκλογική σκέψη ενός στελέχους που ο χώρος του υποστήριζε την συνδιοίκηση και γενικότερα την συνδιαχέιριση μπορεί να διατυπώνει και να θεωρείτε και αυταπόδεικτη !!!

Δ.Γ.

Υ.Γ. 1. την συσχέτιση του συνθήματος με τα εκλογικά αποτελέσματα εκανε ο ίδιος ο ομιλητής της εκδήλωσης και δεν είναι δικό μου συμπέρασμα
Υ.Γ. 2 όποιος ενδιαφέρετε έχω την αφίσα με το σύνθημα ''συμμετέχω, συμμετέχεις, συμμετέχει, συμμετέχουμε, συμμετέχουν, αποφασίζουν'' ενάντια στην συνδιοίκηση του Ν. 1268/82
Υ.Γ. 3 ελπίζω η άποψη που διατυπώνω για την συμμετοχή στην συνδιοίκηση και γενικότερα στην συνδιαχείριση να μην μπαίνει ανταγωνιστικά προς τους άλλους λαούς της Ευρώπης, και επειδή εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί θα πρέπει να αλλάξουμε την άποψή μας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου